Σπιτική Γκρανόλα με μέλι

Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα πολύ σημαντικό γεύμα για τον οργανισμό μας, είναι το πρωινό.

Βέβαια οι καθημερινοί ρυθμοί δεν μας επιτρέπουν πάντα να τρώμε ένα καλό πρωινό και τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουμε τον χρόνο να ετοιμάσουμε το πρωί το γεύμα μας.

Για να μπορούμε να τρώμε λοιπόν ένα γευστικό και θρεπτικό πρωινό, πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά αλλά και ενέργεια, μπορούμε να το έχουμε έτοιμο.

Μια πολύ νόστιμη και θρεπτική ιδέα για πρωινό είναι η γκρανόλα. Μπορείτε να τη φτιάξετε μόνοι σας (για να γνωρίζετε τα συστατικά που περιέχει) και να φυλάσσεται σε βάζο, έτσι ώστε να έχετε πάντα μια πρωινή ιδέα.

Η γκρανόλα μπορεί να καταναλωθεί με γάλα, με γιαούρτι αλλά και μόνη της όπως καταναλώνουμε τους ξηρούς καρπούς (επομένως μπορείτε να την έχετε μαζί σας και στη δουλειά σε ένα μικρό μπολ).

ΜΕΡΙΔΕΣ: 10-12
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 10 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ: 30 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 40 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 250γρ. νιφάδες βρώμης ολικής άλεσης
  • 200γρ. αναμεικτους ξηρούς καρπούς (εμείς βάλαμε αμύγδαλα, φυστίκια αιγίνης, φουντούκια)
  • 50γρ, λιναρόσπορο & κολοκυθόσπορο (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 6 κ.σ. βιολογικό μέλι Άγρια Βελανιδιά
  • 100γρ. αποξηραμένα φρούτα της προτίμησης σας (εμείς βάλαμε κράνμπερι και σταφίδες)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάζουμε τις νιφάδες βρώμης ολικής άλεσης, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, την κανέλα Κεϋλάνης, τις σταφίδες και τα κρανμπερι, το ελαιόλαδο, το μέλι και ανακατεύουμε καλά ώστε το μείγμα μας να είναι ομοιόμορφο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180ᵒC, για 30 λεπτά, ανακατεύοντας ανά 10 λεπτα.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και εάν θέλουμε να προσθέσουμε αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα), τα προσθέτουμε όσο είναι ζεστό το μείγμα και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει τελείως και το αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο εκτός ψυγείου.

TIPS

  • Εάν πάρει υγρασία, την ξαναβάζετε στον φούρνο για 15 λεπτά
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος βιολογικού μελιού προτιμάτε. Εμείς χρησιμοποιήσαμε βιολογικό μέλι Άγρια βελανιδιά λόγω της ιδιαίτερης γεύσης που έχει και της υψηλής αντιοξειδωτικής του δράσης μιας και ο χειμώνας με τις ιώσεις είναι μπροστά μας!

Το Αρκαδικό Μέλι έχει οικογενειακό χαρακτήρα και δραστηριοποιείται στο χώρο της μελισσοκομίας από το 1981. Η οικογένεια Ρουμελιώτη παράγει πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα από την ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας. Τα προϊόντα μας είναι αγνά και ακατέργαστα από τη φύση έως το βάζο.