Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης που θα σας εκπλήξουν

Σχεδόν όλα τα προϊόντα που προέρχονται από τις μέλισσες έχουν μελετηθεί για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, ιδιαίτερη έμφαση όμως έχει δοθεί σε ένα από αυτά. Αυτό δεν είναι άλλο από την πρόπολη, τη γνωρίζετε ίσως όχι στην φυσική της μορφή, αλλά σίγουρα έχετε λατρέψει κάποιο καλλυντικό ή θεραπευτικό σκεύασμα που έχει την πρόπολη σαν κύριο συστατικό.

Τι είναι η πρόπολη και ποια η σύσταση της;

Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης, κολλώδης ουσία που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να ενώσουν τα υλικά των κυψελών τους, σε συνδυασμό με το κερί μέλισσας και άλλες ρητινώδεις εκκρίσεις από τους φλοιούς των φυτών.

Οι μέλισσες καλύπτουν εσωτερικά τα τοιχώματα της κυψέλης με αυτήν, εμποδίζοντας έτσι την εξάπλωση των βακτηρίων και μυκήτων που θα ήταν επιζήμια για την υγεία και ευημερία της αποικίας..

Αποτελείται κυρίως από ρητίνη (50%), κερί (30%), αιθέρια έλαια (10%), γύρη (5%). Τα υπόλοιπα συστατικά της είναι αρωματικές ουσίες, ζάχαρα, βάλσαμα, τερπένεια, αλειφατικά οξέα και οι εστέρες τους, φλαβόνες, ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα γνωστά και άγνωστα συστατικά.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει περισσότερες από 300 ενώσεις στην πρόπολη. Η πλειονότητα αυτών των ενώσεων είναι μορφές πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες και τις βλάβες στο σώμα.

Συγκεκριμένα, η πρόπολη περιέχει τις πολυφαινόλες που ονομάζονται φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή παράγονται σε φυτά ως μορφή προστασίας. Βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα που πιστεύεται ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως:

  • φρούτα
  • πράσινο τσάι
  • λαχανικά
  • ερυθρό κρασί

Τελικά ποιες είναι όμως ακριβώς οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης;

Η πρόπολη θεωρείται ότι έχει αντιβακτηριακές, αντιικές, αντιμυκητιασικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα σχετικά με την πρόπολη είναι περιορισμένη. Οι ερευνητές δεν είναι ακριβώς σίγουροι γιατί, αλλά το προϊόν της μέλισσας φαίνεται να παρέχει προστασία από ορισμένα βακτήρια, ιούς και μύκητες.

Πρόπολη σε πληγές

Η πρόπολη έχει μια ειδική ένωση που ονομάζεται pinocembrin, ένα φλαβονοειδές που δρα ως αντιμυκητιασικό. Αυτές οι αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες καθιστούν την πρόπολη χρήσιμη στην επούλωση πληγών.

Μία μελέτη γύρω από τις θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης, στο Biomed Central από τις 22 July 2015 έδειξε ότι η πρόπολη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που είχαν εγκαύματα να επουλωθούν γρηγορότερα επιταχύνοντας τη νέα υγιή ανάπτυξη των κυττάρων.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ένα τοπικό αλκοολικό εκχύλισμα πρόπολης ήταν πιο αποτελεσματικό από μια κρέμα στεροειδών στη μείωση των ιστών στα τραύματα από το στόμα. Τα μαστοκύτταρα σχετίζονται με φλεγμονή και επιβράδυνση της επούλωσης των πληγών.

Πρόπολη για «κρύες πληγές» (άφτρες, επιχείλιος έρπητας) και έρπης των γεννητικών οργάνων

Οι αλοιφές που περιέχουν 3% πρόπολη, μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση του χρόνου επούλωσης και στη μείωση των συμπτωμάτων τόσο στις κρύες πληγές όσο και στις πληγές από τον έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Μια μελέτη στο PubMed με αναφορά τις θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης, έδειξε ότι όταν εφαρμόστηκε τοπικά πρόπολη τρεις φορές την ημέρα, βοήθησε να θεραπεύσει τις κρύες πληγές γρηγορότερα από ό, τι χωρίς θεραπεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κρέμα πρόπολης όχι μόνο μείωσε την ποσότητα του ιού του έρπητα που υπάρχει στο σώμα ενός ατόμου, αλλά επίσης προστάτευε το σώμα από μελλοντικά κρυολογήματα.

Σε ποιες μορφές υπάρχει η πρόπολη;

Η πρόπολη στο «αρκαδικό μέλι», υπάρχει σε ακατέργαστη μορφή(τρίμμα), σε βάμμα, σε μασώμενη και σε φυσικά καλλυντικά.

Το Αρκαδικό Μέλι έχει οικογενειακό χαρακτήρα και δραστηριοποιείται στο χώρο της μελισσοκομίας από το 1981. Η οικογένεια Ρουμελιώτη παράγει πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα από την ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας. Τα προϊόντα μας είναι αγνά και ακατέργαστα από τη φύση έως το βάζο.