Μέλι & Κρυολόγημα: Είναι το μέλι πραγματικά ένα φάρμακο της φύσης ή είναι απλώς ένα γιατροσόφι των γιαγιάδων μας;

Μια πρόσφατη έρευνα ήρθε για να προτείνει το μέλι σαν μια από τις «ηγετικές» μορφές αντιμετώπισης για το κοινό κρυολόγημα, αλλά ορισμένοι ειδικοί αμφισβήτησαν την έρευνα.

Λοιπόν, είναι το μέλι πραγματικά το φάρμακο της φύσης ή απλώς ένα γιατροσόφι των γιαγιάδων μας;

Είναι γνωστό ότι το μέλι χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια από τους ανθρώπους, σαν φάρμακο για διάφορες ασθένειες.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε και σήμερα ότι το μέλι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση των βακτηρίων Salmonella και E. coli και ένα μέλι πολύ καλής ποιότητας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων πληγών, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Μπορεί το μέλι να αντιμετωπίσει το κοινό κρυολόγημα;

Το βιολογικό μέλι είναι μια σπιτική θεραπεία που συνήθως προσφέρεται σε άτομα που πάσχουν από κρυολόγημα και γρίπη, αλλά τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του έχουν μόλις πρόσφατα αναθεωρηθεί.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακάλυψαν ότι το μέλι ήταν «ανώτερο» σε καταπραϋντικά συμπτώματα για άτομα με κρυολόγημα, γρίπη ή άλλη λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού (URTI).

Εξέτασαν 14 διαφορετικές μελέτες, καθεμία από τις οποίες συνέκρινε το μέλι με μια άλλη μέθοδο φροντίδας για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως κατασταλτικά του βήχα, στεροειδή και αντιβιοτικά.

Πρέπει να πάρω μέλι αν έχω κρυώσει;

Όλοι λοιπόν ξέρουμε ότι τα σιρόπια, συμπεριλαμβανομένου του μελιού, έχουν μαλακτικό αποτέλεσμα: ανακουφίζουν από τον ερεθισμό σχηματίζοντας ένα δροσιστικό φιλμ γύρω από το λαιμό.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον βήχα το μιμούνται με προσθήκη ζάχαρης, τη γλυκιά γεύση που διεγείρει τη σιελόρροια και τις εκκρίσεις βλέννας που καταπραΰνουν και λιπαίνουν τον αεραγωγό.

«Είναι η γλυκύτητα που είναι ο κοινός παράγοντας για το μέλι, τα φάρμακα για τον βήχα και τις παστίλιες για τον πονόλαιμο», λέει ο καθηγητής Ron Eccles, ο οποίος διηύθυνε το Common Cold Center στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ για σχεδόν 30 χρόνια. Και τα τρία θα είναι εξίσου αποτελεσματικά στη θεραπεία του βήχα και του πονόλαιμου, αλλά όχι άλλων συμπτωμάτων.

Εάν ο χειμώνας λοιπόν, σας φέρει πονόλαιμο και βήχα, μια κουταλιά μέλι μπορεί να είναι αρκετά καταπραϋντικό. Το μέλι είναι αποδεδειγμένα ικανό να απαλύνει το λαιμό και να ηρεμήσει το βήχα.

Το Αρκαδικό Μέλι έχει οικογενειακό χαρακτήρα και δραστηριοποιείται στο χώρο της μελισσοκομίας από το 1981. Η οικογένεια Ρουμελιώτη παράγει πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα από την ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας. Τα προϊόντα μας είναι αγνά και ακατέργαστα από τη φύση έως το βάζο.