Μέλι και Αθλητισμός: Είναι τελικά το μέλι μια ακόμα υπερτροφή για όσους αθλούνται;

Ένας τρόπος ζωής που περιλαμβάνει κάποια καθημερινή αθλητική δραστηριότητα, έχει πολλά οφέλη τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία μας. Η τάση της εποχής μας, ευνοεί την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής , ο οποίος περιλαμβάνει φυσικά μια ισορροπημένη διατροφή και τη σωματική άσκηση.

Να σημειωθεί βέβαια πως η διατροφή έχει πάντα σχέση και με το είδος της άσκησης που εντάσσουμε στην καθημερινότητα μας. Παρόλα αυτά, οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα και εάν ακολουθούμε, ακούμε συχνά το πόσο σημαντικό είναι το τι θα καταναλώσουμε πριν και μετά την άσκηση.

Υπάρχουν χιλιάδες σκευάσματα που βοηθούν στην ενδυνάμωση και στην αποκατάσταση του οργανισμού μας και των μυών μετά από μια έντονη αθλητική δραστηριότητα. Πάντα όμως είναι καλό να καταφεύγουμε σε τροφές φυσικές και να επιδιώκουμε τη σωματική μας αποκατάσταση και αποθεραπεία με τροφές που απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό μας.

Το μέλι είναι μια από τις πιο πλούσιες τροφές τόσο ενεργειακά όσο και θρεπτικά, περιέχοντας περισσότερες από 70 διαφορετικές ουσίες, απαραίτητες τόσο για να δώσει ενέργεια στον οργανισμό όσο και για την σωστή λειτουργία του. Σε γενικές γραμμές είναι γνωστό ότι το μέλι δίνει ενέργεια στον οργανισμό, ρυθμίζει το μεταβολισμό και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα προάγοντας έτσι την υγεία.
.

Γιατί να εντάξω το μέλι στην πριν και μετά την άσκηση διατροφή μου;

Το μέλι αποτελεί μια μεγάλη φυσική πηγή υδατανθράκων, μετάλλων και ενζύμων που παρέχουν δύναμη και ενέργεια στο σώμα μας, ενισχύουν άμεσα την απόδοση, την αντοχή και επιτυγχάνουν την μείωση μυϊκής κόπωσης των αθλητών κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης.

Ως πηγή ενέργειας παρέχει περίπου 64 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας εν συγκρίσει με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη που θα δώσει περίπου 50 θερμίδες. Η γλυκόζη του μελιού απορροφάται από το σώμα γρήγορα και δίνει μια άμεση ώθηση ενέργειας, ενώ η φρουκτόζη που απορροφάται πιο αργά, παρέχει σταθερή ενέργεια. Επομένως μιλάμε για μια εύπεπτη τροφή μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη, ιδανική λίγο πριν την προπόνηση ή τον αγώνα ώστε να απελευθερώνει ενέργεια στο σύστημα με σταθερό ρυθμό.

Το μέλι επιπλέον διευκολύνει τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας στην ανάρρωση των μυών και την αποκατάσταση του γλυκογόνου μετά από μια προπόνηση ή αγώνα.

Μάλιστα σύμφωνα με ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Baylor αποδεικνύεται ότι η πρόσληψη μελιού παρέχει άμεσα υδατάνθρακες οι οποίοι βελτιώνουν την αντοχή ακριβώς όπως και τα υδατανθρακικά ποτά ή gels που χρησιμοποιούνται ευρέως κατά την διάρκεια διαφόρων αθλημάτων. Από δοκιμές που έγιναν σε 71 άτομα στα οποία δόθηκε ένα από επτά διαφορετικά gel υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένου και ενός με μέλι, το μέλι προκάλεσε μόνο ήπια αύξηση στα ζάχαρα και στην ινσουλίνη του αίματος, που υπερισχύουν της δεξτρόζης, και τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με τα δημοφιλή εμπορικά τζελ υδατανθράκων. Αυτό δείχνει ότι το μέλι θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική πηγή ενέργειας πριν από την άσκηση που δεν προκαλεί υπογλυκαιμία. Επιπλέον, η κατανάλωση μελιού σε συνδυασμό με τη γύρη που αποτελεί ένα άριστο συμπλήρωμα πρωτεΐνης, βοηθά στην γρηγορότερη μεταφορά της πρωτεΐνης στις μυϊκές ομάδες με αποτέλεσμα την καλύτερη αποκατάσταση.

Ποια ποικιλία μελιού είναι η πιο κατάλληλη για άτομα που αθλούνται;

Τα μέλια ανάλογα με την προέλευση τους διακρίνονται σε ανθόμελα όπως μέλι θυμαριού, ευκαλύπτου, ερείκης κ.α. και σε μελιτώματα όπως ελάτης, πεύκου, βελανιδιάς, καστανιάς, δασόμελο κ.α.

Τα μέλια των μελιτωμάτων ταιριάζουν περισσότερο στην περίπτωση των δρομέων διότι είναι πολύ πιο πλούσια σε μεταλλικα άλατα και ιχνοστοιχεία (Κ, Νa, Ca, Mg, Fe) συγκρινόμενα με τα ανθόμελα. Συγκεκριμένα τα πιο πλούσια σε Κ είναι το μέλι Ελάτης, το μέλι πεύκου και το μέλι βελανιδιάς, πιο πλούσιο σε Νa είναι το πεύκο, σε Ca και Mg της βελανιδιάς, το μέλι δάσους, το μέλι καστανιάς και το πεύκο. Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε γλυκόζη +φρουκτόζη υπερτερούν τα ανθόμελα με ποσοστό 65-75% ενώ τα μελιτώματα 55-65%.

Ένα μέλι που υπερτερεί σε περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σχέση με τα άλλα είναι το μέλι ερείκης ή ρείκι . Πολλοί το αποκαλούν για αυτό το λόγο το «μέλι του αθλητή».

Πόσο μέλι πρέπει να καταναλώνει κάποιος που αθλείται και πότε;

H ποσότητα είναι εντελώς σχετική διότι εξαρτάται από το σωματικό βάρος και τις ενεργειακές απαιτήσεις. Το μέλι πρέπει να καταναλώνεται στο πρωινό κατά προτίμηση με ψωμί ολικής αλέσεως και ζωικό βούτυρο ή φυστικοβούτυρο ή ταχίνι ολικής άλεσης ή με πλήρες γιαούρτι και φρούτα. Πριν την προπόνηση 1-2 κουταλιές της σούπας αυτούσιο ή μέσα σε ενεργειακό ισοτονικό ρόφημα και με το πέρας της προπόνησης 1-2 κουταλιές σε ένα smoothy με παγάκια, γιαουρτι, μπανάνα, μήλο, μύρτιλο, σταφίδα και goji bery για αποκατάσταση και αναδόμηση. Πριν τον ύπνο η κατανάλωση μελιού (μέλι με γιαούρτι κατά προτίμηση) ενισχύει τον μεταβολισμό και την καύση λίπους κατά τον ύπνο.

Για όσους λοιπόν αθλούνται και θέλουν μια «γλυκιά» απόλαυση πριν ή μετά την προπόνηση τους μπορεί να μπει στη λίστα και το μέλι.

Το Αρκαδικό Μέλι έχει οικογενειακό χαρακτήρα και δραστηριοποιείται στο χώρο της μελισσοκομίας από το 1981. Η οικογένεια Ρουμελιώτη παράγει πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα από την ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας. Τα προϊόντα μας είναι αγνά και ακατέργαστα από τη φύση έως το βάζο.