Η μελισσοθεραπεία είναι η χρήση της μέλισσας και των προϊόντων της για να προλαμβάνουμε, να γιατρεύουμε, ή να αποκαθιστούμε κάποιον από μια ή περισσότερες αρρώστιες / καταστάσεις.

Να προλαμβάνεις σημαίνει ότι μπορείς να καταστρέψεις πιθανούς «εχθρούς» πριν προσπαθήσουν καν να εισέλθουν στο σώμα σου. Να μπορείς να ενεργοποιήσεις τις δυνάμεις του οργανισμού και να καταστρέψει μόνος του τους «εχθρούς» αφού έχουν εισέλθει, πριν παρουσιαστούν κλινικά συμπτώματα (πυρετός, πόνοι, εγκαύματα κλπ). Να αποκαθιστάς κάποιον μετά από μια αρρώστια / κατάσταση σημαίνει να τον επαναφέρεις, σε υγιή φυσική κατάσταση.

Με άλλα λόγια σημαίνει να κάνεις το σώμα, το μυαλό κ πνεύμα να λειτουργεί, όσο καλύτερα γίνεται, όπως πριν εμφανιστεί η αρρώστια. Αποκατάσταση είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται συνήθως μετά από μια εγχείριση, διάφορα τραύματα ή μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβάνοντας μια συνηθισμένη γρίπη.

Να γιατρεύεις σημαίνει να «ξεφορτώνεσαι» εντελώς μια αρρώστια ή ένα σύμπτωμα. Να «θεραπεύεις» σημαίνει να προσπαθείς να γιατρέψεις κάποιον. Μπορεί να πετύχεις ή όχι, το αποτέλεσμα εξαρτάται από αμέτρητους παράγοντες.

Κατά λέξη, μελισσοθεραπεία είναι η πρόθεση να γιατρέψεις κάποιον χρησιμοποιώντας τις μέλισσες και τα προϊόντα τους, το Βασιλικό Πολτό, τη Γύρη, την Πρόπολη, το Μέλι. Σήμερα όμως καταλαβαίνουμε τη μελισσοθεραπεία σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Μελισσοθεραπεία δεν είναι απλά, μια θεραπευτική μέθοδος, είναι ήδη ένας διαφορετικός τύπος ιατρικής. Μπορούμε ακόμα να την πούμε “Μελισσοιατρική”. Γιατί; Διότι η μελισσοθεραπεία είναι μια επιστήμη, έχει γερές επιστημονικές βάσεις, αν και υπάρχουν ακόμα πολλά «μυστήρια» εκεί έξω.

Είναι μια Επιστήμη επίσης, επειδή πρέπει να γνωρίζεις επακριβώς τι κάνεις όταν θεραπεύεις έναν ασθενή, χρειάζεσαι να ξέρεις ακριβώς ποιες είναι οι καλύτερες μέθοδοι για να δώσεις «φάρμακα» και χρειάζεται να ξέρεις επίσης πολύ καλά τη δόση. Είναι μια επιστήμη επειδή η μελισσοθεραπεία προσφέρει αμέτρητες περιπτώσεις, αναπαραγόμενα αποτελέσματα δηλαδή, π.χ. η πρόπολη πάντα θα καταστρέφει το Helicobacter pylori (χελικομπάκτερ πυλόρι) εάν δίνεται στη σωστή ποσότητα, και το δηλητήριο θα αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης μετά από ένα τσίμπημα μέλισσας.

Η μελισσοθεραπεία είναι τέχνη γιατί έχει να κάνει με ότι μας έδωσε το Πνεύμα της Μητέρας Φύσης: αγάπη, φιλία, ελπίδα, κατανόηση αλλά και απογοήτευση, μίσος, υποκρισία και τόσα άλλα. Είναι η τέχνη γιατί το να γιατρεύεις κάποιον είναι το πιο όμορφο πράγμα που μπορεί να συμβεί στη ζωή κάποιου.

Η μελισσοθεραπεία είναι επίσης μια ολιστική ιατρική. «Ολιστική» σημαίνει να τα χρησιμοποιείς «όλα» ή να τα θεραπεύεις «όλα». Είναι δυνατά συσχετισμένη, με τον αρμονικό τρόπο ζωής, με τόσες πολλές φυσικές διαδικασίες.

Χρησιμοποιεί γνώσεις από άλλες ολιστικές φυσικές θεραπείες όπως η φυτοθεραπεία (χρήση βοτάνων), αρωματοθεραπεία (χρήση αιθέριων ελαίων), αγιουβέρδα, ρεφλεξολογία. Επηρεάζει βαθιά το ανθρώπινο και ζωικό νευρικό σύστημα και την πίεση του αίματος, οπότε μόνο μέσω αυτών των 2 συστημάτων, επηρεάζει όλο το σώμα και τη συναισθηματική ζωή. Επηρεάζει την πνευματική μας ζωή.

Για να γιατρέψεις κάποιον δεν χρειάζεται μόνο ένα βάζο μέλι αλλά και αληθινή αγάπη, φιλία, κατανόηση. Είναι ήδη ένα πνευματικό (ψυχικό) πράγμα. Μπορεί κάνεις να δεί τη μελισσοθεραπεία ως μια εναλλακτική θεραπεία;

Το Αρκαδικό Μέλι έχει οικογενειακό χαρακτήρα και δραστηριοποιείται στο χώρο της μελισσοκομίας από το 1981. Η οικογένεια Ρουμελιώτη παράγει πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα από την ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας. Τα προϊόντα μας είναι αγνά και ακατέργαστα από τη φύση έως το βάζο.