Ανακούφιση από τον βήχα: δοκιμάσατε μέλι;
Σαν παιδιά, όλοι μας έχουμε ζήσει τους χειμώνες, που είχαμε αυτόν τον ενοχλητικό βήχα που δε μας άφηνε να κοιμηθούμε. Και όλοι μας έχουμε σαν εικόνα την μητέρα μας ή τη γιαγιά μας να μας δίνει μια κουταλιά μέλι, ειδικά το βράδυ πριν τον ύπνο.
Ήταν το μέλι για να μας «γλυκάνει τον πόνο», ή όντως τελικά το μέλι έχει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου και του βήχα?
Τελικά, υπάρχουν ελπίδες τόσο για τους γονείς που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να ηρεμήσουν το βήχα των παιδιών τους, όσο και για εμάς τους ενήλικες. Και η λύση μπορεί να είναι τόσο κοντά όσο αυτό το χρυσό νέκταρ στην κουζίνα, το μέλι!
Το μέλι είναι αποδεδειγμένα ικανό να απαλύνει το λαιμό και να ηρεμήσει το βήχα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Στη μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στα Αρχεία Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής (πηγή εδώ) , και αναδημοσιεύτηκε από το abcnews. com διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έλαβαν μια μικρή δόση από ένα είδος μελιού πριν τον ύπνο, κοιμήθηκαν καλύτερα και έβηξαν λιγότερο από εκείνα που έλαβαν είτε μια κοινή δόση αντιβηχικό ή τίποτα απολύτως.
Οι ερευνητές κατέγραψαν 105 παιδιά , ηλικίας μεταξύ 2 και 18 χρόνων. Την πρώτη νύχτα της μελέτης , τα παιδιά δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Οι γονείς στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα παιδιά τους, τον ύπνο και το βήχα τους, καθώς και την ποιότητα του δικού τους ύπνου. Τη δεύτερη νύχτα , τα παιδιά έλαβαν είτε το σιρόπι για τον βήχα ή το μέλι ή τίποτα απολύτως . Οι γονείς τότε απάντησαν ξανά στις ερωτήσεις της έρευνας.
Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έλαβαν το μέλι είχαν καλύτερο ύπνο και λιγότερα συμπτώματα βήχα και πονόλαιμου, σε σχέση με τα παιδιά που έλαβαν είτε αντιβηχικό σιρόπι είτε απολύτως τίποτα.
Πηγή γραφήματος αποτελεσμάτων έρευνας: researchgate.net
Τα πιο σκούρα μέλια έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά
Ό επικεφαλής της παραπάνω μελέτης, Δρ. Ian Paul, ερευνητής στο Penn State College of Medicine λέει ότι «Τα πιο σκούρα μέλια έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από ότι τα ανοιχτόχρωμα μέλια», σημειώνοντας βέβαια και χωρίς να αποδυναμώνει τον ισχυρισμό ότι και τα ανοιχτόχρωμα μέλια θα μπορούν να ωφελήσουν στον βήχα και τον πονόλαιμο.
ΣΚΟΥΡΑ ΜΕΛΙΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ: Μέλι Βελανιδιάς, Μέλι Καστανιάς, Πευκόμελο και Έλατο.
Η παρούσα μελέτη ήταν εμπνευσμένη από μια προηγούμενη έρευνα από τον Paul και την ομάδα του. Το 2004, έδειξαν ότι οι δύο πιο κοινές δραστικές ουσίες στο σιρόπι για τον βήχα, δεξτρομεθορφάνη και διφαινυδραμίνη, είχαν την ίδια αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του βήχα ως συστατικό του εικονικού φαρμάκου.
Αλλά είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το μέλι έχει εξεταστεί ως θεραπεία .
Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων και των Αιγυπτίων για τη θεραπεία πληγών, από τσιμπήματα εντόμων κλπ. Αυτή η χρησιμότητα μπορεί ίσως να αποδοθεί στην ιδέα ότι ένα ένζυμο που οι μέλισσες προσθέτουν στο νέκταρ παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου, έναν αντιβακτηριακό παράγοντα. Άρα ένα μέλι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακή δράση είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του βήχα και του πονόλαιμου. Και μη ξεχνάμε το βασικό, όπως αναφέρει και ο Δρ. Ian Paul:
«Το μέλι είναι γενικά λιγότερο δαπανηρό από ότι τα περισσότερα φάρμακα, και δε φέρει καμία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ζάλη ή υπνηλία.»
Άρα μήπως να επαναθεωρήσουμε τη χρήση χημικών ή μη φαρμακευτικών σκευασμάτων και να κάνουμε ένα «φυσικό» δώρο στον εαυτό μας αλλά και στα παιδιά μας; Το μέλι, σαν ένα φυσικό «αντιβηχικό» χωρίς παρενέργειες, όχι μόνο θα μας «γλυκάνει τον πονόλαιμο» αλλά θα μας παρέχει μια ασπίδα προστασίας έναντι στις ιώσεις, τα κρυολογήματα και τα δυσάρεστα συμπτώματα αυτών.
Σχετικά προϊόντα με την παραπάνω ανάρτηση, πλούσια σε αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση: Βιολογικό Μέλι Βελανιδιάς, Βιολογικό Μέλι Καστανιάς, Βιολογικό Πευκόμελο και Βιολογικό Έλατο.