Γιατί να επιλέξω ένα βιολογικό μέλι; Μια συχνή ερώτηση όσον αφορά το μέλι και τα προϊόντα μέλισσας.
Είναι μια εύλογη απορία που μπορεί να έχουμε όλοι, καθώς η στροφή στα βιολογικά προϊόντα είναι μεγάλη και μερικές φορές αυτό μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι ίσως όλα αυτά είναι ένα «τρικ» της αγοράς για να διαφοροποιούνται τα βιολογικά προϊόντα και φυσικά να πωλούνται σε πολύ υψηλότερη τιμή από τα συμβατικά αντίστοιχα τους προϊόντα.
Στην πραγματικότητα υπάρχει ειδοποιός διαφορά στα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα μέλισσας από τα συμβατικά.
Για να χαρακτηριστεί βιολογικό ένα μέλι πρέπει να πιστοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς ενώ για την πιστοποίηση θα πρέπει να ισχύουν κάποια από τα εξής:
Τοποθεσία βιολογικού μελισσιού
Στη βιολογική μελισσοκομία, τα μελίσσια πρέπει να βρίσκονται μακριά από οποιαδήποτε καλλιεργήσιμη έκταση.
Να διατηρείται αρκετή απόσταση από οποιεσδήποτε πηγές μη γεωργικής παραγωγής που ενδεχομένως προκαλούν μόλυνση, όπως για παράδειγμα: αστικά κέντρα, αυτοκινητοδρόμους, βιομηχανικές περιοχές, χώρους διάθεσης απορριμμάτων, αποτεφρωτές απορριμμάτων, κ.λπ.
Οι αρχές ή οι φορείς ελέγχου θεσπίζουν μέτρα που εξασφαλίζουν την τήρηση αυτής της απαίτησης.
Διατροφή μέλισσας
Στο τέλος της παραγωγικής περιόδου, πρέπει να αφήνονται στις κυψέλες άφθονα αποθέματα μελιού και γύρης, ικανά να καλύψουν τις ανάγκες της χειμερινής περιόδου.
Στη βιολογική μελισσοκομία παγορεύεται αυστηρά η εξωτερική τροφοδότηση με οποιοδήποτε σκεύασμα.
Πρόληψη των νόσων και κτηνιατρικές αγωγές
Στη βιολογική μελισσοκομία, απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών και λοιπών φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών της μέλισσας, είτε για προληπτικούς ή ακόμα θεραπευτικούς σκοπούς.
Αυτή είναι ίσως και η κυριότερη διαφορά σε ένα υγιεινό πιστοποιημένο βιολογικό μέλι και ενός συμβατικού, στο οποίο όλα τα αντιβιοτικά και τα φάρμακα που έχουν τυχόν χορηγηθεί, μεταφέρονται και στο μέλι που παράγει το μελίσσι.
Ορθές πρακτικές εκτροφής και αναγνώρισης
Στην οργανική μελισσοκομία, απαγορεύεται η εξόντωση των μελισσών στις κηρήθρες ως μέθοδος συνδεόμενη με τη συλλογή μελισσοκομικών προϊόντων.
Απαγορεύονται οι ακρωτηριασμοί όπως η κορυφοτομή των φτερών της βασίλισσας.
Απαγορεύεται η εξόντωσης του αρσενικού γόνου.
Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση συνθετικών χημικών απωθητικών κατά τη διάρκεια των ενεργειών συλλογής μελιού.
Οι κυψέλες πρέπει να κατασκευάζονται βασικά από φυσικά υλικά που δεν παρουσιάζουν κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος ή των μελισσοκομικών προϊόντων ενώ ταυτόχρονα πρέπει να απολυμαίνονται.
Εντός των κυψελών χρησιμοποιούνται μόνον προϊόντα όπως η πρόπολη το κερί και φυτικά έλαια. Το κερί για τις νέες κηρήθρες πρέπει να προέρχεται από μονάδες βιολογικής παραγωγής. Επιτρέπεται η φυσική επεξεργασία, όπως με ατμό ή γυμνή φλόγα.
Νομοθετικό πλαίσιο
Στη βιολογική μελισσοκομία πρέπει να τηρείτε αυστηρά όλο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις αρχές της ορθής βιολογικής παραγωγής και μελισσοκομίας. Ένα μεγάλο μέρος των ελέγχων που γίνεται βασίζεται στην ορθή εφαρμογή των κανόνων.
Επομένως, με λίγα λόγια κάποιοι βασικοί κανόνες για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν μέλισσας βιολογικό είναι οι εξής:
Στη βιολογική μελισσοκομία απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών.
Απαγορεύεται η τεχνητή διατροφή
Τα μελίσσια να βρίσκονται μακριά από καλλιεργήσιμες εκτάσεις
Σωστή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου περί βιολογικής παραγωγής
Φυσικά, δε μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι ένα συμβατικό μέλι μπορεί να είναι πολύ καλό ποιοτικά και ιδιαίτερα γευστικό, αλλά σίγουρα αξίζει να αναφέρουμε κάποιες από τις σημαντικές διαφορές σε ένα βιολογικό μέλι από ένα συμβατικό.
Ίσως πριν επιλέξετε μέλι την επόμενη φορά κάντε ξανά την ερώτηση στον εαυτό σας: Γιατί να πάρω βιολογικό μέλι;