Μέλι με γιαούρτι. Πόσο θρεπτικός είναι αυτός ο συνδυασμός;
Είναι κάτι που αναρωτιόμαστε καθημερινά. Είναι ένα ακόμα άγχος που έχουμε μαζί με το άγχος όλων των υποχρεώσεων μας. Γιατί μπορεί στα βασικά μας γεύματα να ακολουθούμε μια σχετικά σωστή διατροφή, αλλά τι γίνεται με τα ενδιάμεσα γεύματα ή αλλιώς τα «σνακ» που χρειαζόμαστε μέσα στη μέρα;
Ένα σνακ μπορεί να είναι κάτι υγιεινό: όπως 1 φρούτο, 2-3 κρακερ ή κάτι πιο λαχταριστό -και όχι και τόσο υγιεινό – όπως σοκολάτα, μπισκότα, κρουασάν κλπ. Ο σκοπός του σνακ είναι να μας τονώσει και να μας δώσει ενέργεια και φυσικά – όπως συνήθως μας προτείνουν οι ειδικοί (διατροφολόγοι- διαιτολόγοι) – να διατηρούμε τον γλυκαιμικό δείκτη του οργανισμού μας σε καλά επίπεδα και να μειώνεται η πείνα.
Έτσι λοιπόν προσπαθούμε να βρούμε όσο γίνεται ένα υγιεινό, εύγευστο και χορταστικό σνακ για να μην καταλήγουμε κάθε φορά σε «παρασπονδίες».
Ένα απόλυτα χορταστικό, υγιεινό και γευστικό σνακ είναι το μέλι με γιαούρτι!
Ίσως όμως το σκέτο γιαούρτι να μην είναι και το καλύτερο μας γευστικά, καθότι – ανάλογα το γιαούρτι (πχ. αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο κτλ) – θα μπορούσε να έχει μια οξύτητα στη γεύση.
Όταν όμως το γιαούρτι συνδυάζεται με το μέλι αυτόματα γίνεται ένα εύγευστο σνακ με υψηλή διατροφική αξία.
Η Nutrition Source του Harvard’s T.H. Chan School of Public Health εξηγεί ότι το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου ενώ ταυτόχρονα περιέχει προβιοτικά.
Τα προβιοτικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βελτιώνουν το πεπτικό σύστημα και πιθανότατα προστατεύουν τον οργανισμό από μύκητες και βλαβερά βακτήρια.
Άλλωστε το γιαούρτι είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται ύστερα από ζύμωση του γάλακτος με ειδικά οξυγαλακτικά βακτήρια.
Αυτά τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και βοηθούν στην πρόληψη και θεραπεία αρκετών ασθενειών, όπως οι διάρροιες και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται ότι το φρέσκο μέλι περιέχει επίσης προβιοτικά, ενώ ταυτόχρονα είναι πηγή δραστικών ουσιών με αντιμικροβιακή δράση, όπως προκύπτει από τη δημοσίευση του τμήματος Βιοχημείας της Ρώσικης Ακαδημίας Επιστημών.
Γιατί λοιπόν να μη μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη των ποιοτικών για τη συνολική μας υγεία με το να συνδυάσουμε μέλι με γιαούρτι;
Άλλωστε λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε φυσικά σάκχαρα στο μέλι, ο συνδυασμός του με ένα γιαούρτι πλούσιο σε πρωτεΐνες, δίνει στο σώμα σας την κατάλληλη ενέργεια που χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας!
Γιατί λοιπόν να μην αντικαταστήσουμε τα έτοιμα και τυποποιημένα σνακ με κάτι υγιεινό, απόλυτα θρεπτικό και νόστιμο? Άλλωστε η προετοιμασία ενός μπόλ μέλι με γιαούτρι χρειάζεται μόνο 10 δευτερόλεπτα προετοιμασίας! Το πολύ 15, αν βάλουμε και το εξτραδάκι μας μέσα, πχ κανέλλα ή καρύδια ή δημητριακά!
Εάν λοιπόν ψάχνετε κάτι υγιεινό εύγευστο και ταυτόχρονα χορταστικό, είτε είστε σπίτι ή στο γραφείο, δοκιμάστε βιολογικό μέλι με γιαούρτι!
Υ.Γ: Κατάλληλο επίσης για τις βραδινές λιγούρες που θέλετε κάτι ελαφρύ και νόστιμο να σας κρατήσει και να σας περιορίσει την γενικότερη πείνα. 😉