Συλλογή και συστατικά της γύρης

 • Μέλισσα με γύρη
 • Μέλισσα με γύρη
 • Γύρη σε βάζο

Ποιος τη μαζεύει

Η μέλισσα είναι ο συλλέκτης. Αυτός ο ακαταπόνητος εργάτης που μας προσφέρει τόσα πολλά. Όταν η μέλισσα λοιπόν κάθεται πάνω στο λουλούδι για να πάρει χυμούς για το μέλι της, χιλιάδες κόκκοι της γύρης κολλούν στο χνούδι των ποδιών της. Αρκεί να αναφέρουμε ότι κάθε μέλισσα, για ένα κιλό μέλι που θα παραγάγει, πρέπει να επισκεφθεί περισσότερα από 18 εκατομμύρια λουλούδια. Εντυπωσιακό, ε; Σκεφθείτε λοιπόν πόση γύρη μεταφέρει. Όταν επιστρέφει στην κυψέλη, ο μελισσουργός… της έχει στήσει καρτέρι. Έχει προσαρμόσει στην είσοδο της κυψέλης μια γυρεοπαγίδα, δηλαδή ένα διάφραγμα (μεταλλικό ή άλλου υλικού) με τρύπες (συνήθως 5χιλ.), ώστε να επιτρέπεται η είσοδος των μελισσών. Οι τρύπες αυτές, επειδή μετά βίας επιτρέπουν στη μέλισσα να περάσει, την αναγκάζουν να εγκαταλείψει στην είσοδο τα μπαλάκια της γύρης, που έχει συγκεντρώσει στις ειδικές θήκες που έχει στα πόδια της.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η μέλισσα χρειάζεται τη γύρη; Η απάντηση είναι εύκολη και αυτονόητη. Στην φύση όλα είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει αρμονία και φυσικά να μην γίνεται σπατάλη των πόρων. Από αυτόν τον κανόνα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση η μέλισσα και φυσικά το ερώτημα που έχουμε θέση παραπάνω απαντάτε θετικά. Η γύρη είναι βασική πηγή για την κάλυψη των αναγκών της μέλισσας σε πρωτεΐνη. Είναι εκείνη που, μαζί με το μέλι, αποτελούν το βασιλικό πολτό, ο οποίος με τη σειρά του, τρέφει το γόνο και τη βασίλισσα. Είναι στοιχείο της καθημερινής διατροφής όλων των μελισσών. Είναι, επίσης, η κυρία ουσία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του κεριού με το οποίο θα κτιστούν οι κηρήθρες. Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι η ολοκληρωτική αφαίρεση της γύρης θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των μελισσών.

Συστατικά

Αμινοξέα (βασικά συστατικά των πρωτεϊνών), βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα είναι μερικά από τα συστατικά της γύρης. Πλήθος αναλύσεων κατέδειξαν ότι η γύρη περιέχει σχεδόν όλα (20-22) τα απαραίτητα για τον άνθρωπο αμινοξέα, τα οποία ο οργανισμός του δεν μπορεί να συνθέσει. Ας σημειωθεί ότι, ενώ μέχρι στιγμής οι σχετικές αναλύσεις έχουν εντοπίσει 50 ενεργές ουσίες, ακόμη δεν έχουν αποκαλυφθεί όλα τα μυστικά της.

Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί πόσο η γύρη υπερτερεί των κατεξοχήν πρωτεϊνούχων τροφών.
Σύγκριση περιεκτικότητας αμινοξέων

Αμινοξέα Κρέας Αβγά Τυρί Γύρη
Βαλίνη 0,91 0,90 2,05 5,70
Θρεονίνη 0,81 0,67 1,38 4,00
Ισολευκίνη 0,93 0,85 1,74 4,50
Λευκίνη 1,28 1,17 2,63 6,70
Λυσίνη 1,45 0,93 2,34 5,70
Μεθιονίνη 0,42 0,39 0,80 1,82
Τρυπτοφάνη 0,20 0,20 0,34 1,30
Φαινυλαλανίνη 0,66 0,69 1,43 3,90
Συστατικά
 • + -

  Βιταμίνες

  Β1-θειαμίνη, Β2-ριβοφλαβίνη, Β6-πυριδοξίνη, Νικοτινικό οξύ, Παντοθενικό οξύ, C-ασκορβικό οξύ, Προβιταμίνη Α, Ε-τοκοφερόλη, Φολικό οξύ
 • + -

  Μεταλλικά στοιχεία

  Κάλιο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο, Σίδερο, Πυρίτιο, Φωσφόρος, Θείο, Χλώριο, Μαγγάνιο

Περισσότερες Πληροφορίες

Η Δική μας Βιολογική Νωπή Γύρη
Η Χρησιμότητα της γύρης