Μέλι Βανίλια – Ελάτης Μαινάλου

Μέλι Βανίλια – Ελάτης Μαινάλου

Το μέλι από τα έλατα του Μαινάλου είναι ένα ονομαστό προϊόν για τη γεύση του και την μικρή συγκέντρωσή του σε σάκχαρα. Είναι μελίτωμα το οποίο δεν προέρχεται από τα άνθη αλλά από μια ρητίνη που παράγουν κάποιοι μικροοργανισμοί στον κορμό του ελάτου. Η συγκέντρωσή του σε σάκχαρα είναι ελαφρά μικρότερη από τα άλλα μέλια (πχ ανθέων ή θυμαρίσιο), όμως αυτό που το διακρίνει είναι ότι ποτέ δεν κρυσταλλώνει, επειδή έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη, κάτω από 30%, ακόμη και μετά από χρόνια. Οι πιο απαιτητικοί, δοκιμάστε οπωσδήποτε ένα βάζο από το μοναδικό μέλι Βανίλιας Μαινάλου Προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) στην Ελλάδα, διακεκριμένο και σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς.

Το μέλι αυτό είναι από τις πολύ σπάνιες κατηγορίες μελιού, ίσως η πιο σπάνια παγκοσμίως, με φανταστική γεύση και άρωμα. Έχει χαρακτηριστική εμφάνιση που το ξεχωρίζει από όλες τις κατηγορίες μελιού.

Aνοιχτόχρωμο, θυμίζει καραμέλα ή βανίλια. Είναι μοναδικό σε όλον τον κόσμο και παράγεται μόνον από το μαύρο έλατο του Μαινάλου ενώ η εξαγωγή του μελιού είναι εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή γιατί απαιτείται η καταστροφή των κηρηθρών. Γι’ αυτούς τους λόγους η παραγωγή είναι πολύ μικρή και μόνον ελάχιστοι τοπικοί μελισσοκόμοι ασχολούνται με την παραγωγή του.