Βιολογικός Βασιλικός Πολτός

Είναι η κρεμώδη ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών. Προορίζεται για την διατροφή όλων των ατελών στα­δίων της μέλισσας γι’ αυτό και ονομάζεται «γάλα των μελισσών». Η ονομασία «βασιλικός πολτός» προέρχεται από το ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, καθώς επίσης και η ενήλικες βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από τη τροφή αυτή. Στο Βασιλικό Πολτό βρίσκεται ο καθοριστικός εκείνος παράγοντας που μετατρέπει τη μέλισσα από εργάτρια σε βασίλισσα.  Η βασίλισ­σα, που τρέφεται σε όλη της τη ζωή με βασιλικό πολτό, γεννά 2,5 φορές το βάρος της σε αυγά την εποχή της μέγι­στης αύξησης του σμήνους. Ζει επίσης έως και επτά χρόνια, σε αντίθεση με τις εργάτριες που ζουν από 28 ημέρες έως τέσσερεις μήνες.

Χωρίς να αποτελεί μαγικό ελιξίριο ο βασιλικός πολτός δεν είναι ωστόσο ένα απλό συμπλήρωμα βιταμινών. Για το σύγ­χρονο άνθρωπο που ασχολείται με πολλά και καταδυναστεύεται από το άγχος, ενώ παράλληλα η ποιότητα της διατροφής και του περιβάλλοντος του υποβαθμίζονται, ο βασιλικός πολτός έχει θεαματικά απο­τελέσματα στην άμυνα (ανοσοποιητικό σύστημα) του οργανισμού του, στη δια­νοητική και σωματική του ευεξία αλλά και στη λίμπιντο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μία λίστα με ασθένειες ή δυσμενείς καταστάσεις στις οποίες έχει ανακοινωθεί ότι έχει θερα­πευτική αξία : αλλεργίες, αρθρίτιδες, αυτοάνοσα νοσήματα, νεφρική ανεπάρκεια, εκφυλιστικές νόσοι, εμμηνόπαυση, ανι­κανότητα, στειρότητα, χρόνια κούραση, υποσιτισμός, αναιμία, χρόνια δυσκοιλιό­τητα, ουλίτιδα, κηλίδες και ρυτίδες δέρμα­τος, ιογενείς και βακτηριδιακές μολύνσεις, μονοπυρήνωση, διαταραχές του ενδο­κρινικού συστήματος, ορμονικές δυσλει­τουργίες, διαβήτης, υψηλή χοληστερόλη και λιπίδια αίματος, υψηλή πίεση αίματος, στεφανιαία νόσος, αρτηριοσκλήρωση, έλεγχος βάρους, οστεοπόρωση, καθυ­στέρηση ανάπτυξης, μολύνσεις της κύ­στης, θεραπεία πληγών, φλεγμονές, έλκη, έκζεμα, μολυσματικό κηρίο, ασθένειες συκωτιού, καρκίνος, ασθενική μνήμη, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού ή ανησυχίας, αϋπνία, άσθμα, διανοητική κόπωση.